Jaarvergadering 2021

Jaarvergadering 2021

Iets na achten opent Jos de vergadering. Niet met een voorzittershamer, zoals gebruikelijk, maar met een pepermolentje dat toevallig op zijn tafel staat.

Het had ook het zoutvaatje kunnen zijn dat ernaast staat, maar voor Jos is het om het even, peper of zout. Hij wordt niet meer warm of koud van een vergadering leiden. Het is vrijdagavond 5 november 2021 en volgend op de klap met de pepermolen, vult zijn volle stem het zaaltje in de Komeet, waar de jaarvergadering van buurtvereniging Gehurterbij zich deze keer afspeelt. Zijn excuses voor het ontbreken van geluidsversterking zijn dan ook totaal overbodig. Iedereen kan hem luid en duidelijk horen.

Jos begint met goed nieuws; er zijn deze avond zes geschenken te vergeven die zijn overgebleven van de in het coronawater gevallen Lucky Duck race. Iedereen heeft bij binnenkomst een lotje gekregen en aan het eind van de avond zullen de winnaars uit de hoge hoed getoverd worden. Om onduidelijke reden lonken enkele van de aanwezige, kalende heren al direct naar de tegoedbonnen voor de kapper. Zo ook Jos, maar uiteindelijk zal hij het moeten doen met een bon voor een pedicurebehandeling. De staat van zijn voeten is mij onbekend, maar een bezoekje aan de betreffende dame in de Orionstraat zal hem vast bevallen.

Na zoet komt zuur en we horen dat 2020 en 2021 magere jaren waren in de historie van Gehurterbij. Er waren nauwelijks mogelijkheden om activiteiten te organiseren en met de nieuwste coronamaatregelen lijken er voor 2022 ook nog weinig mogelijkheden. Het aankomende Sinterklaasfeest wordt in bedekte termen besproken vanwege de aanwezigheid van de twee jonge meiden van Ted en Vera. Of de goedheiligman dit jaar wel door de Antoon van de Venstraat zal komen met zijn gevolg, wordt via omtrekkende bewegingen bij de nog uit te zoeken items geparkeerd.

Waar wel duidelijkheid over is, dat is de aanschaf van een nieuwe AED. De oude die bij de familie Hazenberg hing, is namelijk teruggegaan naar de ehbo-vereniging. Zo’n levensreddend apparaat kost een paar centen, maar volgens penningmeester Theo heeft de vereniging voldoende vet op de botten voor zo’n aankoop. Niet dat er veel binnengekomen. Er is in 2021 geen contributie geïnd en zo zal het ook in 2022 gaan. De contributie van 2020, die nog deels ‘ongebruikt’ is, wordt gebruikt voor 2022. Door het inzamelen en verkopen van oud ijzer hebben onder meer Jos en Jac de kas in ’19 en ’20 met bijna 800 euro aangevuld. Daarnaast is er nog wat subsidie binnengeharkt. Toch meldt Theo met een ernstig gezicht dat in 2020 voor het eerst meer kosten dan baten waren. Daar wordt onze boekhouder logischerwijs niet vrolijk van. Ondanks alle kommer en kwel verlenen de aanwezige leden hem toch ‘ decharge’. Geen idee wat het betekent, blijkbaar iets met goedkeuren van de jaarrekening.

Gehurterbijtjes zijn een zwijgzaam volkje. Dat blijkt maar weer eens als gevraagd wordt wie de taak van de penningmeester eind 2022 van Theo wil overnemen. Of als gevraagd wordt of iemand in de kascommissie wil, of in het bestuur. Het blijft keer op keer muisstil. ‘Never change a winning team’ , zo lijkt de meerderheid te denken.

Toch blijft niet alles bij het oude. Carla heeft een nieuwe functie op Zonhove en kan daardoor nog maar acht uur per week aan recreatie besteden. Onvoldoende om Zonhove ook nog te vertegenwoordigen in het bestuur. Dat is een flinke domper. Carla is mede grondlegger van Gehurterbij en altijd met enthousiasme betrokken en aanwezig geweest. Ze heeft echter al een ‘vrijwilliger‘ aangewezen die het stokje van haar zal overnemen. Het is haar opvolgster bij recreatie, Erica. Het toeval wil dat Erica ook aanwezig is en zo kan het ijs meteen gebroken worden. Wij wensen Erica succes in haar nieuwe rol en bedanken Carla voor haar tomeloze inzet met een uitgebreide speech van Jos en een mooie bos bloemen. De bijbehorende zoenen houdt ze nog van Jos tegoed, voor na de corona, mocht er ooit een postcorona tijdperk aanbreken en mocht ze überhaupt behoefte hebben aan kusjes van Jos.

Een andere belangrijke gebeurtenis is het tienjarig bestaan. Opgericht eind 2011 en van start gegaan op 1 januari 2012, staan we als buurtvereniging aan de vooravond van het jubileumjaar. Daar willen we natuurlijk graag iets rondomheen organiseren, maar wat? Alle leden wordt gevraagd mee te denken over een leuke activiteit voor de buurtvereniging. Wie een idee heeft, dit graag doorgeven aan iemand van het bestuur. Het coronaspook blokkeert bij voorbaat veel opties, dus we zullen met z’n allen van onze gebaande-paden-creativiteit moeten afwijken om tot een uitvoerbaar idee te komen. Sowieso is een feest- of activiteitenlocatie komende tijd ook niet standaard voorhanden, aangezien d’n Tref ook een keer plat gaat tijdens de grote verbouwing van Zonhove.

Omdat de kerstverlichting aan het einde van de levensduur is, stelt Theo voor te investeren in nieuwe verlichting. Hij heeft bij de Aldi al iets gezien dat zou passen, maar helaas kan of wil Aldi niet meewerken aan het leveren van zo’n grote hoeveelheid lichtelementen. Die zoektocht gaat dus nog even verder. Wat een kort jaarvergaderinkje leek te worden door het gebrek aan te bespreken activiteiten, blijkt toch nog een hele kluif. Het vooruitkijken is lastig ivm het voortduren van corona, de afgenomen inkomsten en zo zijn er nog wat zorgen.

In de rondvraag brengt de jonge Fynn verlichting, door te melden dat ze heerlijke noten uit eigen tuin verkoopt voor vijftig cent per twintig.

Gehurterbijschrijver

Scroll naar boven