De optocht

Het belooft een mooie zondag te worden. ’n Beetje koud, maar wel zonnig en droog. Ideaal voor de carnavalsoptocht. Als Ad, geheel volgens opdracht, om half elf aankomt bij d’n Tref, is de deur nog op slot. Daar staat hij dan; alleen met zijn bordje “Bijeen”.

Een Brabants kwartiertje later gaan de deuren dan toch open en kan het schminken van de deelnemers aan de optocht van 2013 beginnen. Één voor één komen de bijtjes binnen druppelen. De stemming zit er al goed in en langzaam maar zeker worden alle gezichten omgetoverd tot geel-zwarte bijenkoppies. Rolstoelen van de deelnemende bewoners van Zonhove worden omgetoverd tot bijenkasten, geheel in lijn met het thema van onze wagen.

Niet alles loopt echter op rolletjes. PW komt duidelijk handen tekort om alles voor elkaar te krijgen. Het verloren kwartiertje begint zich te wreken. Het plan om alle deelnemers met de bus van Zonhove naar het startpunt in Breugel te krijgen moet hij laten varen als blijkt dat de accu van het busje de geest heeft gegeven. In zijn optimisme gaat hij er vooralsnog van uit dat Jos de accu wel weer kan reanimeren. Misschien zou Jos dat kunnen, maar niet nu. Jos en Bart zijn druk doende om de wagen, via de Antoon van de Venstraat, naar de Van Gentlaan in Breugel te rijden.

Ad en ik zijn inmiddels bijna niet meer van echte bijen te onderscheiden. Klaar voor de start dus. Maar wij zien de bui al hangen nu de tijd steeds sneller lijkt weg te tikken. We besluiten alvast te voet naar Breugel te gaan, zodat daar in elk geval een paar “bijen” bijeen zijn. Daar aangekomen is het ruim na twaalven en om elf over één zal de carnavalsstoet onherroepelijk in beweging komen. Met of zonder Gehurterbij. Gelukkig komen er steeds meer bijtjes aan gevlogen, maar vooralsnog geen wagen en ook geen “bees on wheels” van Zonhove.

Ik besluit naar de grote rotonde te wandelen om daar eventueel bewoners en hun begeleiders op te kunnen vangen die mogelijk niet weten waar ze precies moeten zijn. Aangekomen bij de rotonde naast de Stoklandschool, wordt me al snel duidelijk dat de Planetenlaan tot aan de Brandweerkazerne dicht staat…Met waarschijnlijk in die file een paar taxi’s met deelnemers van Gehurterbij. Het is dus zaak die file zo snel mogelijk op te lossen. De file wordt veroorzaakt doordat sommige mensen perse bij de Stoklandschool de wijk in willen rijden, terwijl dat niet mag. Iedereen wil zijn zegje doen en iedereen is héééél erg belangrijk. De welwillende verkeersregelaars zijn duidelijk niet tegen hun taak opgewassen en blijven maar in discussies verstrikt raken met automobilisten die zich niet kunnen vinden in de afsluiting. Als ik met luide stem tegen de discussierende automobilisten “rijden, rijden, rijden!” begin te roepen, gaan de meeste er uiteindelijk toch tierend en met gierende banden vandoor.

Een man met een paar opgeschoten pubers achterin de auto mag uiteraard ook niet de straat in om het verwende nageslacht tot aan de start van de optocht te brengen. Wederom discussie. Nogmaals een dwingend “rijden, rijden, rijden!”. Dan haalt hij de sleutels uit het stopcontact en wil uitstappen, midden op de rotonde met een kilometer file achter hem. Even vrees ik dat de zaak escaleert, maar de jochies zijn al uitgestapt en haasten zich richting optocht. De man bedenkt zich, stapt weer in zijn auto en laat zien hoe goed hij met slippende banden weg kan rijden. Gelukkig weten de verkeersregelaars van de komst van enkele deelnemers met rolstoel en als de eindeloze rij auto’s weer in beweging is gekomen, mogen ‘onze’ taxi’s wel de wijk in om de bewoners af te zetten bij de start.

Door alle commotie is het inmiddels echter wel na enen en de optocht kan zich nu elk moment in beweging gaan zetten. Onze wagen zag ik al eerder op de rotonde voorbij komen, dus we kunnen meedoen. Maar het doel is natuurlijk dat we allemaal mee kunnen doen. Het lijkt erop dat we vier bewoners moeten missen in de karavaan. Zij zijn niet op tijd bij de start aangekomen helaas. We kijken nog een paar keer achterom, maar al snel wordt ons zicht naar achteren ontnomen door vrolijke mensenmassa’s aan weerszijde van de straat en de groepen die achter ons lopen. The show must go on. En een show zou het worden. We zitten met startnummer vijftien vrij vooraan in de stoet en we krijgen veel enthousiaste reacties onderweg. Ook de oud-bewoonsters Diny en Mien Rooijakkers zijn naar Breugel afgereisd om ons aan te moedigen.

Midden in Breugel aangekomen worden we opeens aangenaam verrast door PW, die zich alsnog met de achterblijvers bij ons voegt. Compliment voor zijn team. Hij is op en neer gerend van Zonhove naar Breugel om zo de vier rolstoelers toch nog mee te kunnen laten doen. Het feestje is nu compleet en iedereen geniet zichtbaar van de positieve reacties van het publiek. Niet veel later rijden we alweer aan de Prinsenwagen voorbij en zit het erop. Nog even een groepsfoto voor de wagen en dan kan iedereen zich gaan opmaken voor de prijsuitreiking in de tent op het Kerkplein.

De stemming is nog steeds opperbest en die zou nog beter worden. We worden aan het begin van de prijsuitreiking naar het podium geroepen om daar de aanmoedigingsprijs 2013 in ontvangst te nemen. Ze willen dus dat we nog eens terugkomen. Een heel mooi beeldje maakt deel uit van de prijs, die door ‘onze’ Jos in ontvangst wordt genomen. Maar daarmee is het nog niet voorbij, want van de acht deelnemende wagens blijken we ook nog eens de vierde prijs te hebben gewonnen. Een kei goede prestatie waar we gerust trots op mogen zijn. Zeker als we kijken naar de nummers 1, 2 en 3. Stuk voor stuk hele mooie, enorm grote wagens waar heel veel tijd en geld in is gestoken.

Gehurterbij heeft zich dus wederom op de kaart gezet, dit keer door deel te nemen aan de caranavalsoptocht 2013 in Krutjesgat. Met twee prijzen op zak keren we tevreden huiswaarts en kunnen we binnenkort de balans op gaan maken of we volgend jaar weer mee willen doen (denk dat we daar niet zo lang over hoeven te discussiëren) en hoe we dan zorgen dat we in elk geval allemaal op tijd aan de start kunnen verschijnen van de optocht van 2014. Misschien kunnen we een voorstel lanceren om de optocht te laten starten in de Antoon van de Venstraat.

Gehurterbijschrijver

Scroll naar boven