Koninginnedag

Ik mag haar wel. Ze nam plaats op de troon in het jaar dat ik op de Bloktempel het hoogst haalbare bereikt had: de zesde klas. Na de zomer ging ik naar de middelbare school en moest ik weer onderaan beginnen.

Terug bij af. Als Brugsmurf, slepend met een boekentas vol boeken.

Voor aardrijkskunde moesten we altijd de “grote Bosatlas” bij ons hebben. Waarom is me nooit duidelijk geworden, want de keren dat we er in keken was op één hand te tellen. Waarschijnlijk was er in die tijd in onderwijsland een sterke lobby van mensen die er belang bij hadden dat er zoveel mogelijk Bosatlassen werden verkocht. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Alleen lijkt er wat meer maatschappelijke transparantie dan destijds, zodat er tegenwoordig meer mensen door de mand vallen die alleen maar bezig zijn hun diepe zakken zo snel mogelijk te vullen.

Onze Koningin schijnt ook een heel aardig salaris te hebben. Toch zag ik in haar nooit een zakkenvuller. Blijkbaar mag iemand best veel verdienen, zolang die persoon dan ook maar iets nuttigs doet in die duurbetaalde werkweek. Benieuwd of onze nieuwe Koning bij diens aantreden meteen hetzelfde gaat verdienen als zijn moeder. Of zou hij onderin de salarisschaal voor Koningen en Koninginnen moeten beginnen? En krijgt hij dan ook eerst een tijdelijk contract via een uitzendbureau? Hoe dan ook, Koningin Beatrix mag gaan genieten van haar welverdiende pensioen.

Toch vind ik het jammer dat ze aftreedt. Ik had haar zo graag nog eens door de Antoon van de Venstraat zien lopen met haar gevolg. In Son en Breugel is de Koninklijke familie, voor zover ik weet, nog nooit geweest op Koninginnedag. Wat zou het toch mooi zijn als we haar hier in de wijk met dat mooie woord konden begroeten: Gehurterbij! Zou ze begrijpen wat het woord betekent?

Een andere vraag waar ik geen antwoord op heb, is de vraag hoe Koninginnedag straks gaat heten. Of het nou Koningedag, Koningendag of Koningdag wordt, ik vind het allemaal niet klinken. Maar dat is misschien een kwestie van wennen. Ik ben heel benieuwd of we onze nieuwe Koning ooit hier in de wijk mogen begroeten met “Gehurterbij!”.

Gehurterbijschrijver

Scroll naar boven